Reserveer direct je tafel
#Dubbele glimlach
RCN_DubbeleGlimlach_Gezinnen_01

Op vakantie met een dubbele glimlach

Met jouw RCN-vakantie steun je mensen voor wie een vakantie niet zo vanzelfsprekend is.
Jij een glimlach, zij een glimlach.

Lees ons verhaal

Mader kunstroute

Ontdek het werk van Hein Mader

In 2018 is er in de omgeving van Appelscha een prachtige kunstroute te bewonderen: de kunstroute van kunstenaar Hein Mader! De kunstenaar overleed in 2011, maar wilde dat zijn bijzondere beelden in Friesland zouden blijven. Zijn werk bevat monumentaal werk in hout, in verschillende soorten marmer, steen en staal.

De route omvat zowel binnen- als buitenbeelden. Hiermee wordt het ideaal van Hein Mader uitgedragen; de link van zijn beelden met het organische, met de natuur. En laat dat nou weer perfect bij het thema van Leeuwarden 2018 passen!

Beleef deze kunstroute en laat je meevoeren door de beelden welke geïnspireerd zijn door o.a. de zon, wind en balans!

Boek jouw kampeerplaats of accommodatie bij RCN Vakantiepark de Roggeberg!

Wie is Heinrich Josef Mader?

Ontdek zijn werk

Heinrich Josef Mader werd op 9 maart 1925 geboren in het Oostenrijkse Willendorf, als zoon van een meubelmaker. In 1945 vluchtte het gezin voor het Rode Leger. Vanwege de liefde kwam hij in 1960 in Amsterdam terecht. Toen hij 46 jaar was, zei hij zijn baan op en begon beelden te maken “om een positieve bijdrage te leveren aan deze tijd”. “Een stem in mij zei dat ik in opstand moest komen tegen al die nare, ziekmakende elementen in de maatschappij”, vertelde hij in een interview met het Friesch Dagblad. “Ik probeerde de chaos in mijzelf te ordenen om die in de vorm van beelden naar buiten te halen”.

Eind jaren tachtig kwam Mader naar Fryslân voor een expositie in Het Princesse hof te Leeuwarden. Hij vestigde zich in de voormalige grasdrogerij bij Mantgum. Mader maakte honderden beelden die zijn ondergebracht in een stichting. Hein zijn beelden moeten vooral een verbinding aangaan met de omgeving. Daarom is met grote zorg gezocht naar locaties. 

 

Er zijn in het kader van Culturele Hoofdstad 2018 twee Hein Mader Kunstroutes ontwikkeld, met inbreng vanuit de dorpen. De buitenbeelden staan op pin-points in het landschap. Hiermee worden culturele en historische verhalen over de omgeving en de mienskip gemarkeerd. Op veel van de locaties was de ‘mienskip’ zo betrokken dat het beeld is uitgenodigd om de locatie te accentueren, te benadrukken omdat het een bijzondere locatie is in de Ooststellingwerf. De routes zijn een mix van cultuur, historie, natuur en beleving. De routes hebben Appelscha als centraal startpunt. Vanaf daar gaat de eerste route naar Oldeberkoop en terug. De tweede route gaat via het Fochteloërveen richting Haule en via Makkinga/Oosterwolde terug. Ook zijn er binnen-beelden, als aanvulling op de hoofdroute, geplaatst bij onder andere horecagelegenheden, hotels/bed & breakfast/campings,  de bibliotheek, zorginstellingen etc.

 

 

Werkplaats

In de Hein Mader Werkplaats zal het verhaal van Mader centraal staan. Hier zie je hoe Hein zijn beelden maakte en worden de beelden gerestaureerd en onderhouden. Hier worden scholen bij betrokken. Daarnaast wordt de verbinding gezocht met het biobased thema, hierbij valt te denken aan het creëren van Mader beelden met duurzame grondstoffen op innovatieve wijze.

 

Routes
In het voorjaar van 2018 zullen de routes gepresenteerd worden in een routeboek, en wellicht een app, met daarin alle verhalen over de locaties. Ook zal eind januari 2018 de website van Culturele Hoofdstad Ooststellingwerf gelanceerd worden: www.LF2018Ooststellingwerf.nl. Houd deze website dus goed in de gaten voor alle informatie over de Hein Mader Kunstroutes, maar ook voor andere activiteiten.

Contactgegevens
Wij zijn aanwezig Neem contact op met het Contact Center. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 09.00 - 21.00 uur en in het weekend van 09.00 - 18.00 uur bereikbaar op ons telefoonnummer. Tip: voor een kortere wachttijd raden wij je aan op werkdagen te bellen tussen 13:00 en 16:00 Veelgestelde vragen? Bekijk onze FAQ
Ik bel vanuit:
+31 85-0400 700
Stuur een e-mail
Binnen 24 uur krijg je van ons een reactie. Stuur een e-mail