Vallende sterren bekijken vanaf je vakantiestek

Naar de sterren staren? Ga dan eens ’s nachts in het open veld staan. In Het nationale park van Drenthe en op ons park is het nog erg donker 's nachts. De kans dat je een vallende ster ziet is groot. Vergeet dan niet een wens te doen!

Weet je hoe de Grote Beer eruit ziet? Of waar de Poolster staat? Wel eens de ringen van Saturnus gezien? Nee? Dan zou je eens een sterrenkijkavond in het Planetron kunnen bezoeken. 

Radiotelescoop Dwingelderveld
Vlak bij de Noordster

Aan de rand van het Dwingelderveld bij Dwingeloo staat de beeldbepalende radiotelescoop. Met een diameter van 25 meter was te telescoop bij de ingebruikname in 1956 de grootste beweegbare radiotelescoop ter wereld.

 

Astron gebruikte de telescoop voor wetenschappelijk onderzoek van het melkwegstelzel, de zon en het heelal. ASTRON Netherlands Institute for Radio Astronomy is het Nederlandse onderzoeksinstituut dat ontdekkingen in de radiosterrenkunde mogelijk maakt. 

 

De radiotelescoop is nu een rijksmonument. Vrijwilligers van CAMRAS beheren en onderhouden de telescoop en gebruiken het om belangstelling voor techniek en sterrenkunde bij de jeugd te stimuleren en mensen kennis te laten maken met radioastronomie. De radiotelescoop heeft onlangs een grote restauratie ondergaan. Aan de voet van de radiotelescoop staan informatieborden met uitleg over de radiotelescoop. 

Op de zondagen van juli tot en met oktober zijn er hekvertelling- en waarbij vrijwilligers van CAMRAS van 11.00 tot 15.00 uur aanwezig zijn om te vertellen over deze unieke radiotelescoop. Bij de informatieborden bij het hek van de telescoop vertellen zij wandelaars en fietsers die daar belangstelling voor hebben over de geschiedenis van de telescoop, over de restauratie en de huidige functie van het monument.

 

Contactgegevens
Wij zijn aanwezig Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 9.00 tot 22.00 op ons gratis telefoonnummer.
Ik bel vanuit:
0800 4050730
Bel mij terug:
RCN de Noordster
De Noordster 105, 7991 PB Dwingeloo
Stuur een e-mail
Antwoord binnen 1 werkdag Stuur een e-mail
Wij maken gebruik van cookies. Door verder te browsen op onze website stemt u daarmee in. Lees ons cookiebeleid.