Natuur & cultuur
in de omgeving
  • Volle maan wandeling SBB

Stilte en duisternis zijn je metgezellen tijdens de vollemaanwandeling in het nachtelijke Drents-Friese Wold. De duisternis maakt je vertrouwd met andere zintuigen dan het zicht. Door de stilte hoor je ineens nieuwe geluiden om je heen. Wandel samen met de gids van Staatsbosbeheer over het stil en verlaten Aekingerzand en beleef de mystieke sfeer van het Drents-Friese Wold bij volle maan... Een oeroud terugkerend natuurverschijnsel.

  • De uitkijktoren in Ravenswoud

Beklim de Grote Zeven met schitterend uitzicht op het Fochtelooerveen. De uitkijktoren in het Fochtelooerveen met zijn adembenemende uitzicht is een opvallende verschijning.   Dat de uitkijktoren behalve een mooi uitzicht geeft over het Fochtelooerveen, is het ook een waar kunstwerk wat helemaal past in het geheel. Vele malen wordt het woord savanne in de mond genomen, U waant zich in Afrika en niet in Friesland. De kleur, maar ook het weidse uitzicht roept dat op.

  • Hunebedden Havelte

Het grootste van de twee hunebedden is gebouwd tijdens de Trechterbekercultuur, tussen 3400 en 3100 v.Chr. Dit Hunebed is één van de grootste hunebedden van Nederland. Het hunebed is zo'n 18 meter lang en telt 21 draagstenen, 2 sluitstenen en 9 dekstenen. Ook de poort is er nog, compleet met 4 poortstenen en 1 poortdeksteen. Op last van de Duitsers werd het hunebed in de Tweede Wereldoorlog afgebroken ten behoeve van de aanleg van een landingsbaan. De stenen van het hunebed werden begraven in een gat van 7 meter diep. Het kleinste hunebed werd onder een laag zand begraven, zodat het niet kon dienen als herkenningspunt door de geallieerden. Na de oorlog, in 1949, is het hunebed weer herbouwd op de oorspronkelijke plaats. Omdat er bij het onderzoek in 1918 tekeningen waren gemaakt van dit hunebed kon het vrij exact worden gereconstrueerd.

  • Herinneringscentrum kamp Westerbork

De geschiedenis van kamp Westerbork is vooral bekend vanwege de jaren 1942-1945. Het kamp werd echter al in 1939 gebouwd en in gebruik genomen. Tot de afbraak in 1971 is het kamp nagenoeg voortdurend in gebruik geweest. In het museum van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt over het leven van slachtoffers en overlevenden van het kamp verteld. Persoonlijke verhalen in tentoonstellingen en films maken het verhaal van kamp Westerbork ook voor kinderen toegankelijk.

  • Onderduikershol Diever

Het eind van 1944 vormt een zwarte bladzijde in de historie van het Drents-Friese grensgebied. Tientallen mensen worden opgepakt en overlijden in de kampen van Neuengamme. Er zijn veel contacten tussen verzetsmensen in de gemeenten Vledder, Diever en Weststellingwerf. Noordwolde geldt als een paradijs voor onderduikers, de aansluitende bossen van het huidige nationaal park Drents-Friese Wold bieden ook grote mogelijkheden om mensen en wapens te verstoppen. Zo is er een onderduikershol tussen Wapse en Diever. Het onderduikershol van Diever bevindt zich op het landgoed Berkenheuvel en krijgt de naam "De Wigwam". De hut dient voor onderduikers, maar ook voor de opvang van neergeschoten geallieerde vliegers. Voedsel wordt verstrekt door de plaatselijke bakker en de slager en wordt door betrouwbare inwoners van Diever naar de schuilhut gebracht.

  •  Molen en museum Oold Ark Makkinga

De basis van de collectie van het museum is gelegd door Albert Mulder, die vele jaren oude gereedschappen verzamelde. Het museum Oold Ark wil op de bezoekers overbrengen: een expositie van allerlei handgereedschappen; veelal vernuftig gemaakt met alleen dat materiaal dat men zich kon veroorloven en de kennis die op dat moment voorhanden was. De rode draad die door de hele collectie loopt is: handgereedschappen. Handgereedschap, de naam zegt het al, de mens was zelf de enige krachtbron. Molen De Weyert is oorspronkelijk in 1868 als houtzaagmolen gebouwd. Na twee verhuizingen staat de molen sinds 1925 op de huidige plek, in Makkinga, als korenmolen. Op zaterdag geven de molenaars, assistent-molenaars en de leerling-molenaars rondleidingen aan bezoekers uit binnen- en buitenland, oud en jong, wel of niet in groepsverband. In de winkel is een breed assortiment aan bakmixen te koop.

  • Brinkdorp Orvelte

Orvelte is een brinkdorp in de provincie Drenthe. Orvelte wordt gepresenteerd als een museumdorp vanwege de historische bezienswaardigheden. Zo is er een houtzagerij, een smederij, een glasblazerij, een klompenmakerij, een grutterswinkeltje en meerdere ateliers te zien. Vele gebouwen in Orvelte zijn ingericht voor publiek en auto’s zijn niet toegestaan in dit plaatsje.

  • Schaapskooi Doldersum

De heideterreinen van het doldersummerveld en het wapersveld in het Drents Friese Wold worden begraast door een schaapskudde. Naast de schaapskudde grazen er ook koeien in deze heide. De plek is zo ingericht dat die dieren zo vrij over de weg kunnen wandelen. Dit betekent dat auto’s soms even moeten wachten tot de dieren zijn overgestoken.

  • Koloniehof Frederiksoord

In museum de kolonie hof is het uniek verhaal van de maatschappij en weldadigheid te zien. In de nieuw te stichten landbouwkoloniën werd werk, huisvestiging en scholing aangeboden om de armoede aan het begin van de negentiende eeuw te bestrijden.  

 

Contactgegevens
Wij zijn momenteel niet bereikbaar Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 9.00 tot 22.00 op ons gratis telefoonnummer.
Ik bel vanuit:
0800 4050730
Bel mij terug:
RCN de Roggeberg
De Roggeberg 1, 8426 GK Appelscha
Stuur een e-mail
Antwoord binnen 1 werkdag Stuur een e-mail
Wij maken gebruik van cookies. Door verder te browsen op onze website stemt u daarmee in. Lees ons cookiebeleid.