Aandacht voor de natuur

RCN Vakantieparken: Goed voor elkaar

Eén van de belangrijkste kenmerken van onze vakantieparken is dat deze altijd direct in of vlak bij prachtige natuurgebieden gelegen zijn. Wist je dat een aantal RCN-parken zelfs onderdeel zijn van beschermd natuurgebied?

In al ons doen en laten houden we rekening met de effecten op het milieu. Daarom blijven we onze parken ook op dit vlak ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen, maar ook bijenhotels, koken met biologische producten en waar mogelijk afstappen van gas. Zo gaan we samen voor (het behoud van) de ultieme natuurbeleving!

Geniet van een geweldige vakantie op een prachtige locatie en draag met jouw verblijf bij aan een houdbare en betere wereld.

Green Key

Green Key

De sleutel naar een duurzamer vakantiepark!
Met trots kunnen wij zeggen dat we al meerdere keren het Green Key Gold keurmerk hebben behaald. Zo doen we er alles aan om het milieu te sparen maar mét behoud van de kwaliteit en het comfort van jouw verblijf.

 • 9 van de 9 vakantieparken in Nederland
 • 3 van de 8 campings in Frankrijk

Wat wij doen en hoe jij kan helpen

Van duurzaam keurmerk tot insectenhotel en van elektrische golfkar tot zwerfvuilbingo

Horeca

Bij het samenstellen van onze menukaart houden we rekening met dierenwelzijn, natuurbehoud, het milieu, het klimaat en eerlijke handel. Hierin werken we samen met Green Key en de Good Fish Foundation.

 

We vermijden bijvoorbeeld vissoorten die worden bedreigd door overbevissing, maken gebruik van energiezuinige apparatuur, beperken onze afvalstromen, gaan verspilling tegen en kopen, waar mogelijk, biologische en Fairtrade producten in. Ook het aanbod in vegetarische en vegan producten zullen we steeds verder uitbreiden vanwege de relatief lage ecologische belasting.

 

Inzamelpunt PET flesjes en -blikjes

Alle PET flesjes en -blikjes verzamelen! De volledige opbrengst van het statiegeld wordt in Nederland gedoneerd aan Stichting Gaandeweg. Projecten in Frankrijk en Duitsland zijn nog in de maak...

 

Sanitair gebouw van de toekomst

Op meerdere van onze RCN Vakantieparken worden stappen gezet in het verduurzamen van de sanitair gebouwen. Voorbeelden van technieken die we hier toepassen zijn zonnecollectoren om het water al gedeeltelijk mee op te warmen, waterbesparende kranen en het hergebruik van grijs water voor het doorspoelen van toiletten.

 

Insectenhotels, vogelhuisjes en vleermuiskasten

 • Insectenhotels » Insecten zijn belangrijk voor de natuur. Ze bestrijden namelijk ongedierte zoals bladluizen en bestuiven gewassen. Tóch hebben ze het moeilijk en kunnen ze steeds minder goede schuil- en nestplaatsen vinden. Daarom helpen onze insectenhotels om het ecosysteem op een natuurlijke wijze in stand te houden.
 • Vogelhuisjes » Onze vogelhuisjes helpen vogels een beschermde plek te bieden waar ze kunnen broeden en hun jongen kunnen grootbrengen. Naast een plekje om te nestelen, gebruiken vogels de huisjes ook als schuilplaats tegen roofdieren en weersomstandigheden.
 • Vleermuiskasten » Wist je dat vleermuizen zelf geen nest kunnen bouwen? Ze zijn dan ook volledig afhankelijk van bestaande verblijfplaatsen. Ze verblijven het liefst in boomholten maar helaas staan er niet altijd genoeg oude bomen met scheuren en spleten om de vleermuizen genoeg ruimte te bieden. Onze vleermuiskasten zorgen voor een fijne en veilige verblijfplaats. Het is belangrijk om de vleermuis te helpen omdat het een natuurlijke insectenbestrijder is. Zo eten ze onder andere motten en muggen!

 

En wat nog meer?

 • Aanleggen van wilde bloemenstroken
 • Bieden van laadpalen voor elektrische auto's
 • Gebruik van elektrische golfkarren voor de technische dienst en schoonmaak
 •  Een warm welkom met voorverwarmde vakantiehuisjes o.b.v. bezetting op onze vakantieparken in Nederland
 • Plaatsen en uitbreiden van zonnepanelen
 • En nog veel meer...

 

Waarin kunnen wij volgens jou onze natuurbewuste werkwijze verbeteren?
Laat het weten via duurzaam@rcn.nl