De roots van RCN het Grote Bos

Landgoed Hydepark

Het terrein waar RCN het Grote Bos sinds het jaar 1952 is gevestigd was voorheen (vanaf 1836) bos- en jachtgebied van landgoed Hydepark. Het landgoed Hydepark, dateert mogelijk van 1815. In 1885 werd het aangekocht door jonkheer Henry van Loon en zijn echtgenote Louise Borski. Zij maakten er een uniek landgoed van, met een kasteelachtig landhuis. Op een deel van het landgoed werd eind 1800 landhuis La Foret gebouwd. Dat gedeelte is nu in bezit van Stichting Bartimeus. In 1924 werd huis 't Woud op het landgoed gebouwd. Veel van wat er eind 1800 was aangelegd en gebouwd, is verloren gegaan. Maar er zijn nog veel bestaande en unieke monumenten te bewonderen. Bijvoorbeeld de oranjerie en de portierswoningen. 

 

Ook is er nog een tunnelverbinding onder de Arnhemsebovenweg, tussen het Grote Bos en het parkgedeelte van het Hydepark. Deze tunnel is vormgeven als Zwitserse grot. Deze bevindt zich aan het einde van de Gaaienlaan, op het Grote Bos. Huis 't Woud is geheel bewaard gebleven en bevindt zich aan de Broekweg. In de historische tuin van Bartimeus is informatie te vinden over landhuis La Foret, de tuin is voor publiek geopend. In de bibliotheek van het Grote Bos vind je informatie ter inzage over het landgoed Hydepark.  

 

In overleg bestaat de mogelijkheid om een diapresentatie (groep vanaf 10 personen) bij te wonen. Ook zijn er mogelijkheden voor een wandeling met gids (groepjes van 4 tot 8 personen). Informatie is verkrijgbaar bij de receptie van het Grote Bos.