Grande Chartreuse

Een likeur klooster

De Grande Chartreuse is het moederhuis en het eerste klooster van de orde van de Kartuizers. Het klooster ligt in de gemeente Saint-Pierre-de-Chartreuse. Het tegenwoordige gebouwencomplex dateert uit ca. 1676. De productie van likeur (chartreuse-kruidenlikeur) is de belangrijkste bron van inkomsten voor het klooster. De sterk alcoholische (55%) drank wordt onder de supervisie van de monniken geproduceerd in Voiron, aan de rand van het Chartreuse-masief. In 2005 verscheen de documentairefilm 'Die große Stille' van de Duitse regisseur Philip Gröning, over het leven van de monniken in het klooster.

De Chartreuse likeur is gemaakt van 130 verschillende planten, (Alpen)kruiden en specerijen. De basis van alle likeuren vormt de elixer, nog steeds gemaakt naar het ingewikkelde recept dat de monniken in 1605 in bezit kregen, en toen al als erg oud gezien werd. Elixer komt uit het Arabisch en betekent: "de steen der wijzen'. De Chartreuse likeuren behoren tot de meest complexe producten op drankgebied.

Naast het museum is de cave (de destillerij) te bezoeken en 6 verschillende rondleidingen te volgen:

  • de klassieke rondleiding (gratis)
  • de historische rondleiding (1,5h voor 15 euro)
  • de 5 zintuigen rondleiding (1,5h voor 15 euro)
  • de cocktail rondleiding (1,5h voor 15 euro)
  • de engelse rondleiding (1,5h voor 15 euro)
  • theater kinderrondleiding (1h, voor kinderen van 5-10 jaar, gratis)

Reserveren vooraf is noodzakelijk aangezien het om een maximum aantal personen gaat. Op de receptie kunnen wij voor u een reservering maken of kijkt u zelf op de website voor meer informatie.

Grande Chartreuse

428 Couvent de Grande Chartreu, 38380 Saint-Pierre-de-Chartreuse