Zonnepanelen

Alle informatie over het plaatsen

Om zelf elektriciteit op te wekken is het als eigenaar van een chalet, stacaravan of tuinhuisje op een van de RCN Vakantieparken mogelijk om zonnepanelen aan te schaffen. RCN Vakantieparken maakt gebruik van een centrale leverancier voor het aanschaffen en plaatsen van zonnepanelen. Het is niet verplicht maar wel aan te raden om als particulier de aanvraag via deze partij te laten lopen gezien de goede ervaring en concurrerende prijzen.

Als RCN gaan wij ten alle tijden voor een goede netbelasting. Om te zorgen dat de installatie niet ten kosten gaat van de aanwezige bekabeling zijn een aantal eisen opgesteld die in dit document worden toegelicht. Ook wordt er antwoord gegeven op de meest voorkomende vragen. Mochten er verdere vragen zijn dan kan je mailen naar duurzaam@rcn.nl

Dit is versie 1 van dit document, gedeeld in april 2023. Gezien de snel veranderende markt kan het zo zijn dat informatie in dit handboek snel verouderd en aangepast zal worden. Ook heeft RCN het recht om op enig moment een halt te roepen op de aanvraag van extra zonnepanelen als dit ten kosten gaat van de netbelasting op het park.

Overzicht van stappen

voor het plaatsen van zonnepanelen

  1. Heb je interesse in het plaatsen van zonnepanelen? Vraag bij de receptie van het betreffende park wat de kabeldikte is van de kabel die van de accommodatie naar de hoofdmeterkast loopt. De kabeldikte is leidend bij het bepalen van het aantal zonnepanelen.
  2. Kies een zonnepanelen leverancier. Geef de kabeldikte en het jaarlijkse verbruik door zodat het aantal panelen hierop wordt gebaseerd.
  3. Maak jouw interesse in zonnepanelen duidelijk aan RCN middels een mailtje naar duurzaam@rcn.nl. Geef hierbij aan op welk park de accommodatie staat, het plaatsnummer, NAW gegevens en het aantal panelen dat je wil plaatsen (gebaseerd op de kabeldikte).
  4. Vraag bij de receptie aan of een medewerker van de Technische Dienst kan komen kijken of jouw huidige energiemeter geschikt is voor het aansluiten van zonnepanelen. Blijkt deze meter niet geschikt te zijn, dan zal RCN deze voor je aanschaffen en laten plaatsen.
  5. Laat een dakconstructie berekening uitvoeren door een gecertificeerde partij (de gekozen zonnepanelen leverancier kan helpen bij het vinden van een geschikte partij).
  6. Is de uitkomst van de dakconstructie berekening positief, dan kunnen de zonnepanelen geplaatst en aangesloten worden.
  7. Stuur na de installatie een certificaat naar duurzaam@rcn.nl waaruit blijkt dat de installatie is uitgevoerd door een erkende installateur.
  8. Na goedkeuring kunnen de zonnepanelen in gebruik worden genomen. Als de meter is vervangen, vergeet dan niet de eindstand van de oude meter door te geven aan de receptie van het park.
  9. Tijdens de verplichte 3-jaarlijke keuring moet bij aanwezigheid van zonnepanelen de veiligheid hiervan worden meegenomen. Meer informatie over deze veiligheidskeuring en het benodigde keuringsbewijs is te vinden op de volgende pagina. 

Voor gasten op RCN het Grote Bos is het voorlopig niet toegestaan om zonnepanelen te plaatsen wegens een lopend onderzoek naar de infrastructuur op het park.

Vraag en antwoord
Mag ik zelf bepalen hoeveel panelen ik plaats?

Nee, om te voorkomen dat het net op het park overbelast raakt is het noodzakelijk om te kijken naar de kabeldikte van de kabel die van de accommodatie naar de hoofdmeter loopt. De dikte en lengte van deze kabel is op te vragen bij de receptie van het betreffende park. Met dit gegeven kunt u het aantal panelen dat is toegestaan laten berekenen door de gekozen leverancier. Voorbeelden van kabeldiktes zijn 2x4mm, 4x16mm en 4x6mm.

Mag ik terug leveren?

Stroom die wordt opgewekt door zonnepanelen op het moment dat je deze zelf niet gebruikt zal het net terug op gaan. Je ontvangt hier geen vergoeding voor van RCN. Mocht je deze stroom op willen slaan, dan is het aan te raden om met de zonnepanelen leverancier naar keuze te kijken naar de mogelijkheden wat betreft opslag middels een batterij.

Hoeveel ontvang ik voor de kWh’ s die ik terug lever?

Je ontvangt geen vergoeding voor de stroom die terug het net op stroomt. Daarnaast blijf je betalen voor de stroom die van het net wordt afgenomen.

Kan ik een prijsindicatie ontvangen?

De zonnepanelen markt fluctueert sterk waardoor het niet mogelijk is een standaardprijs aan te geven voor de volledige installatie.

Moet ik aan RCN doorgeven dat ik zonnepanelen neem?

Ja, wij houden graag bij hoeveel zonnepanelen er worden geïnstalleerd om te verzekeren dat het net niet overbelast raakt. En jouw kabel moet namelijk wel geschikt zijn voor het aantal zonnepanelen. Voordat een aanvraag wordt gedaan ontvangen wij graag bericht via duurzaam@rcn.nl van de geplande aanvraag. Dit staat verder hierboven omschreven hoe je dit moet doen.

Mag ik zonnepanelen instaleren zonder Scope 12 keuring?

Sinds 1 januari 2023 is een Scope 12 keuring verplicht bij 50 of meer zonnepanelen. Wel zijn er verzekeraars die ook bij minder zonnepanelen vragen om een Scope 12 keuring. Het is dus aan te raden om bij je verzekeraar na te gaan wat hierin de verplichtingen zijn. Als RCN hebben we wel de aanvullende eis dat na installatie een certificaat wordt overhandigd waaruit blijkt dat de installatie is gedaan door een erkende installateur.

Wat houdt een Scope 12 keuring in?

Er zijn helaas installateurs die van de populariteit van zonnepanelen gebruik maken door onveilige installaties op te leveren. Zelfs als de installatie wel goed is aangelegd en aangesloten door een erkend installateur, bestaat er een verhoogde kans op brand. Door de installatie te keuren met een Scope 12 keuring worden de risico’s beperkt. Tijdens de eerste keuring worden de zonnepanelen, connectoren, omvormer en meterkast gecontroleerd. Zoals in het antwoord van vraag 6 is te lezen, verplichten wij als RCN niet een Scope 12 keuring. Wel kan het zo zijn dat je verzekeraar hier om vraagt.

Hoe kan ik contact opnemen met de centrale zonnepanelen leverancier + installateur van RCN?

De centrale leverancier + installateur van zonnepanelen op de RCN Vakantieparken is PV Systems. Je kunt ze bereiken door een mail te sturen naar info@pvsystems.nl

Betaal ik BTW voor de aanschaf van de zonnepanelen?

Sinds 1 januari 2023 betalen particulieren geen BTW meer voor zonnepanelen.

Heb ik een slimme meter nodig voor het plaatsen van zonnepanelen?

Om monitoring van het netwerk mogelijk te maken is het verplicht om een digitale meter te hebben. Dit kan zowel een digitale niet-slimme meter of slimme meter zijn.

Waarom is een omvormer nodig?

De stroom die zonnepanelen opleveren moet worden omgezet naar bruikbare wisselstroom, dit is wat een omvormer doet. Het is daarom belangrijk dat het vermogen van de omvormer is afgestemd op het vermogen van de zonnepanelen. Hier zal de leverancier naar keuze op letten, maar het is goed om hier alert op te zijn.

Kan ik mijn elektrische auto opladen bij mijn accommodatie met de opgewekte stroom?

Laadpalen hebben een te hoge piekspanning en kunnen dus niet worden gebruikt. Je kunt hiervoor de laadpalen op ons park gebruiken.

Waarom zou ik zonnepanelen nemen als ik geen vergoeding krijg voor de stroom die ik terug lever?

Door het plaatsen van zonnepanelen zal je gaan besparen op de energie rekening tijdens de momenten waarop energie wordt opgewekt. Plaats dan ook alleen het aantal panelen wat het verbruik kan opwekken tijdens de momenten waarop je aanwezig bent in de accommodatie. Het is daarom aan te raden om apparaten vooral overdag te gebruiken wanneer er elektriciteit wordt opgewekt middels de zonnepanelen.

Waarom moet terug levering worden geregistreerd middels een digitale meter als ik hier geen vergoeding voor krijg?

Dit is om monitoring van het net mogelijk te maken zodat deze niet overbelast raakt.

Is het toegestaan om zonnepanelen te plaatsen die op een stopcontact worden aangesloten?

Ja, dit is toegestaan mits je aansluiting dit aankan. Wel is het alsnog noodzakelijk om via duurzaam@rcn.nl melding te maken dat deze panelen geplaatst worden zodat wij op de hoogte zijn van de totale aantallen die op het park geplaatst worden. Ook is het bij het plaatsen van dit soort zonnepanelen noodzakelijk om de meter te laten vervangen. Het feit dat er geen vergoeding wordt gegeven bij teruglevering geldt ook voor zonnepanelen die op een stopcontact worden aangesloten.

Kan ik zonnepanelen plaatsen op een plat dak?

Het is belangrijk om hier een dakconstructie berekening voor te laten uitvoeren aangezien de zonnepanelen met een zwaardere constructie geplaatst moeten worden. Zonnepanelen mogen op een hellingshoek van maximaal 20 graden worden geplaatst op platte daken.